Cyclaam

Cyclaam

Ja, de cyclaam bloeit nog langer als je regelmatig de uitgebloeide bloemen met steeltjes verwijdert van de knol

Cyclamen zijn echte blikvangers. Iedere cyclaambloem – op de top van zijn eigen steeltje – is een waar kunstwerkje op zich. De bloemen zien eruit of ze binnenstebuiten zijn gekeerd. De kleurrijke bloemen vormen een enorm contrast met de hartvormige blaadjes. Die blaadjes vertonen diverse, meestal donkergroene tinten, maar het meest opvallend is de zilverkleurige tekening die ze hebben. Tegelijk subtiel en prachtig. De herfst is echt Cyclamen-tijd. Als er steeds minder bloemen te genieten vallen, stralen cyclamen met hun zachte, maar heldere kleuren leven en warmte uit in het steeds lager wordende licht. Binnen of buiten maakt niet uit. Ze zijn overal mooi en welkom bij iedereen. Cyclamen zijn een dankbaar aanvaard cadeau en hun decoratieve waarde is overduidelijk. Het zijn bijzondere planten en toch makkelijk te verzorgen.

Familie van de sleutelbloemen
Je zou het niet zeggen, maar cyclamen zijn directe verwanten van de sleutelbloemen (Primula), hoewel ze er heel anders uitzien en ook totaal anders groeien. Cyclamen zijn knolgewassen. Bij cyclamen komen de bladeren en bloemen, maar ook de wortels, direct uit de huid van een stevige platte knol. Die is verder helemaal gevuld met opgeslagen voedsel. Daarom worden cyclamen ook wel tot de droogbloeiers gerekend, omdat ze in het uiterste geval zelfs zonder grondcontact bloemen en bladeren kunnen vormen. Tegenwoordig telen de kwekers cyclamen in drie grote groepen, de kleine Mini’s, de middelgrote Midi’s en de grote Maxi’s. De planten die GroenRijk nu aanbiedt zijn Midi’s. Die worden bloeiend ca. 25 cm hoog en ze ontwikkelen een pol met bladeren met een doorsnee van 15-20 cm.  De bloemkleuren variëren van rood en magenta, tot roze wit en violet. Er zijn ook tweekleurige rassen en cultivars met gefranjerde bloemblaadjes. GroenRijk heeft de mooiste voor je uitgezocht.

Uit het Middellandse-Zeegebied
De wilde cyclamensoorten stammen vooral uit landen rond het oostelijke deel van het Middellandse Zee, dus Italië, Griekenland, Turkije, Libanon enz. Je kunt ze daar nog altijd langs de wegen, in de velden en de bosranden vinden. In deze tijd van het jaar een prachtig gezicht. In huis staan cyclamen graag op een lichte, goed geventileerde (luchtige) plek, maar niet te warm of in de volle zon. Je moet ze zeker niet boven een radiator van de verwarming zetten als je je planten een lang leven gunt en van heel veel bloemen wilt genieten. Cyclamen verdragen ook wat lagere temperaturen op het terras of balkon buiten. Hun bloemkleuren worden dan zelfs nog sterker. Maar haal ze wel binnen als er vorst dreigt – aan vrieskou hebben ze een hekel. Ze bloeien van begin september tot eind februari: ideale planten dus als je met Kerst, Oud en Nieuw en zelfs nog met Valentijnsdag van fraaie bloemen wilt genieten. Met cyclamen kan dat! Cyclamenknollen steken altijd voor bijna de helft boven de potgrond in hun potje uit. Je moet nooit op de knollen zelf water geven. Dan kunnen de jonge blad- en bloemknoppen namelijk makkelijk gaan rotten. Giet er dus omheen. Nog beter: giet helemaal niet op de potgrond, maar op een schotel die je onder de pot zet. Veel mooier is het natuurlijk om de plant met kweekpot en al in een sierpot met losse onderschotel te zetten (op dat gebied heeft GroenRijk keuze genoeg). Je kunt de plant in zijn kweekpot ook één keer per week gedurende tien minuten in een bak met lauw water zetten. Daarna uit laten druipen en je cyclaam weer in zijn sierpot zetten. Er mag geen water onderin (of op de schotel) blijven staan. Dus het teveel na een halfuurtje even afgieten. Als de grond te lang nat blijft, ontstaat er namelijk kans op rotting. Een goede regel is om pas weer water te geven als de potgrond bovenin niet meer vochtig aanvoelt. Geef bloeiende planten eens per week wat plantenvoeding in het gietwater. Ze zullen je er met veel bloemen voor belonen.

Nog wat verzorgingstips
Omdat bloem- en bladresten bij cyclamen vrij snel kunnen gaan rotten, moet je uitgebloeide bloemen en vergeelde bladeren met steel en al verwijderen. Dat gaat het makkelijkst door ze met een draaiende beweging los te trekken van de knol. Op die manier ontstaat er ook meer ruimte voor nieuwe bladeren en bloemen.

Uitgebloeide planten worden meestal weggedaan omdat ze pas in de volgende herfstperiode weer zullen gaan uitlopen en bloeien. Wil je ze toch overhouden, dan moet je in juni – als het blad vergeelt – minder water gaan geven en daar na een paar weken helemaal mee ophouden. Laat de knollen gewoon in hun pot en zet die ergens op een beschaduwd, niet te vochtig  plekje in de tuin. Verder hoef je er niets meer aan te doen tot je in het begin van de herfst merkt dat de knol weer gaat uitlopen. Haal hem dan uit de pot, schud de oude grond daaruit, verse potgrond erin en daar de knol weer (plat en tot de helft) inpoten. Zet de pot op een koele, lichte plek en begin wat water te geven. Zeker niet te nat maken (zie boven). Als het blad zich goed heeft ontwikkeld, kun je je cyclaam dan weer binnen zetten.

Maar in negen van de tien keer zul je merken dat de plant minder goed bloeit dan toen je hem kocht.  Vandaar dat ze meestal elk jaar nieuw worden gekocht.

TIP: Als je plant rijkelijk bloeit, kun je er gerust bloemen en bladeren van gebruiken om kleine decoraties mee te maken, bijv. als tafelversiering. Een paar cyclaambloempjes in een opgerold cyclaamblad gebonden (met wat grasstengels) geven een grandioos effect!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter​!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...