Zonale-geraniums

Zonale-geraniums

Ja, deze geraniums stellen weinig eisen, maar ze houden van zon.

De planten waar we het hier over hebben, noemen we in het Nederlands geraniums, maar ze hebben de wetenschappelijke naam Pelargonium. Iedereen kent ze. Het zijn die planten die overal als rijkbloeiende zomerplanten in perken, potten en bakken worden toegepast, die best een beetje droogte kunnen hebben en die een onverwisselbare, aparte, sterke, kruidige geur verspreiden. Wie ze ooit in de Alpenlanden massaal in bakken aan de balkons van de traditionele houten huizen heeft zien bloeien, weet als geen ander hoe uitbundig en kleurrijk deze geraniums de zon tegemoet kunnen lachen. En hoe mooi ze zijn. Eigenlijk is die naam geranium heel verwarrend. Want er zijn geraniums die ook wetenschappelijk Geranium heten. Dat zijn de winterharde vaste planten voor de tuin die we in het Nederlands ooievaarsbekken noemen.


Deze week gaat het bij GroenRijk vooral om Zonale-geraniums, maar er zijn diverse groepen Pelargoniums met speciale kenmerken. Het belangrijkst binnen het geslacht Pelargonium zijn vier grote groepen hybriden die allerlei verschillen vertonen . Dat zijn:

  1. de geurgeraniums, planten die vooral om hun blad worden gekweekt en via hun blad allerlei fantastische geuren verspreiden;
  2. de hangende geraniums uit de Pelargonium Peltatum Groep met gladde blaadjes;
  3. de rijk bloeiende, struikvormige Franse geraniums (Pelargonium Grandiflorum-hybriden met meestal effen groen blad;
  4. de groep waar het deze week om gaat: Zonale-geraniums. Dat zijn eveneens struikvormig omhoog groeiende, minstens zo rijk bloeiende geraniums met bijna rond tot niervormig of schildvormig, volgroen of ringvormig getekend, fluwelig blad (die ring is soms wat roodachtig). Deze week zijn de spotlights bij GroenRijk heel bewust vooral gericht op planten uit deze groep. Die zijn nu niet alleen extra aantrekkelijk geprijsd en in allerlei vrolijke, bonte, zachte en felle kleuren bloeiend te koop, maar ze hebben ook speciale voordelen.

Waarom Zonale-geraniums zo fantastisch zijn
Veel mensen denken dat dit eenjarige zomerbloeiers zijn, maar dat zijn het niet. Dit type geraniums wordt wel eenjarig gekweekt, maar eigenlijk zijn het heestertjes. Hun voorouders komen uit de Kaapstreek van Zuid-Afrika, waar ze kleine, bossige struiken vormen met vrij dikke, vlezige, tamelijk breekbare stammen en takken. Ze bloeien rijk en groeien in de Zuid-Afrikaanse natuur in kleine groepen. De bloemen verschijnen vanuit de bladoksels in grote, ronde tot bolronde schermen. De bloemen zijn bij de Zonale-typen kleiner dan bij de sterk erop lijkende Grandiflorum-hybriden, maar de Zonale-geraniums bloeien langer door. Op een korte rustperiode na kunnen ze zelfs het hele jaar door bloeien als de omstandigheden goed zijn. Dat is bij ons in het koude jaargetijde natuurlijk niet het geval, maar dan kun je ze binnen als kamerplant houden. Meestal worden de planten na één bloeiseizoen in de herfst weggedaan, maar dat hoeft dus niet. De belangrijkste bloeiperiode is van april tot ver in oktober. Er zijn honderden cultivars die in allerlei kleuren bloeien. Bij de meeste zijn de bloemen enkel (met vijf bloemblaadjes waarvan er twee omhoog en drie omlaag zijn gericht), maar er zijn ook gevuldbloemige rassen. De hoogte van de planten kan per cultivar sterk variëren, van 15-40 cm. Er zijn rassen met egaal groen blad, maar sommige hebben behalve een duidelijke bladtekening ook andere bonte effecten op het fluwelige blad, bijvoorbeeld roomwitte of oranje gekleurde delen. Het blad verspreidt bij kneuzing de typische geraniumgeur. De bloemkleuren variëren van allerlei tinten rood, via roze en lila naar wit. Er zijn er ook die met dubbelkleuren bloeien, bijv. roze met wit, of paars met roze.Volgeel en hard blauw komen niet voor. Vroeger werden bijna alle Pelargonium-hybriden uit stek vermeerderd, maar vooral Zonale-hybriden worden steeds vaker uit zaad opgekweekt. Dat zijn vaak zeer gelijkvormige F1-hybriden die in korte tijd enorm populair zijn geworden.

De Zuid-Afrikaanse soorten Pelargonium werden vooral met de Nederlandse handelsschepen al sinds de 17e eeuw naar Europa gebracht, maar ze werden – heel merkwaardig – in eerste instantie met name in de Alpenlanden populair.

Makkelijke verzorging
Zonale-geraniums houden van een plek in de volle zon buiten, maar ze verdragen ook wel wat schaduw. Geef royaal water, maar de planten doorstaan een korte, tamelijk droge periode ook goed. De bovenste laag grond in de pot mag telkens wat indrogen voor je opnieuw water geeft. Geef eens per veertien dagen kalirijke plantenvoeding in gietwater. De planten verdragen geen temperaturen lager dan 6 °C.

TIP: Struikgeraniums  groeien het liefst in vrij droge lucht. Bescherm ze daarom buiten tegen een teveel aan regen. Je voorkomt er schimmelaantastingen mee.

In kort bestek
De rijkbloeiende, opgaand groeiende Zonale-geraniums die GroenRijk nu aanbiedt, doen het fantastisch op een warme plek buiten in de volle zon. Ze kunnen van het voorjaar tot ver in oktober bloeien. Bloeitinten roze, rood,paars, wit en ook dubbelkleuren. Ideaal voor pot, perk en bak. Makkelijk te verzorgen, sterke, uiterst bloeigrage planten. Nu tegen echte ‘meteen meenemen’-prijsjes.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter​!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...