Struikheide

Struikheide

Ja, deze struikheide heeft drie kleuren per pot en bloeit t/m november

De wilde struikheide (Calla vulgaris) die einde zomer/begin herfst de heidevelden paars kleurt, vertoont – als je goed kijkt – van plant tot plant allerlei verschillende tinten en kleurnuances. Die worden al eeuwenlang door de sierplantenkwekers geselecteerd en als aparte rassen op kleur doorgekweekt. Sinds het eind van de vorige eeuw is daar een heel nieuwe groep struikheiderassen bijgekomen: de knopbloeiers. Dat zijn heideplanten die een heel apart verschijnsel vertonen dat ook in de natuur voorkomt: het zijn struikheideplanten waarbij de bloemknoppen niet helemaal opengaan. De bloemen blijven als het ware in de knop steken. Die bloemknoppen zijn net zo mooi gekleurd als de open, urnvormige bloempjes bij andere struikheideplanten. Qua kleur maakt het dus niets uit of een heideplant een knopbloeier is of niet. Wel voor de bloeiperiode. Die is namelijk veel langer doordat insecten de bloemknoppen niet kunnen bestuiven. Daardoor verwelken de kleurrijke bloemknoppen veel later dan gewone struikheidebloemen. Dat ontdekten de kwekers op een gegeven moment ook en daar maken ze nu met groot succes dankbaar gebruik van. Knopbloeiers bloeien nog als de andere struikheideplanten allang zijn uitgebloeid!

Prachtig en bijzonder: Calluna Beauty Ladies
Uit de knopbloeiers hebben de kwekers nieuwe series planten met uitzonderlijke eigenschappen ontwikkeld. Een van de beste is de Beauty Ladies-serie. In die serie hebben de planten allemaal ook eigen namen per tint, zoals ‘Miranda’ en ‘Anouk’, ‘Merlyn’ en ‘Venetia’, maar in feite worden ze op kleur aangeboden. Ze zijn er met roze, paarse, roodachtige en zilverwit getinte bloemen. Er zitten zelfs tinten bij die in andere struikheideseries nog nooit zijn vertoond. Heel donker paars bijvoorbeeld. Sommige kwekers maken ook kleurcombinaties en dat is wat GroenRijk nu aanbiedt. Drie planten (knopbloeiers dus) met ook drie verschillende bloeitinten samen in één pot. Prachtig! De planten hebben ook mooie, heel fijne blaadjes. Die zijn meestal volgroen, maar je ziet de blaadjes bijna niet als de planten bloeien, zoveel knopbloemen staan er dan aan de takjes. Acht weken lang bloei is heel gewoon en dat betekent: kleur tot in november! Knopbloeiers van de Beauty Ladies-serie groeien mooi rechtop en de bloemkleuren zijn helder en vol. De groei-eigenschappen zijn erg goed. Het zijn zeer sterke planten. Als de zon er lekker op schijnt, kun je bovendien die heerlijke, zomerse heidegeur opsnuiven!

De verzorging is heel eenvoudig
Je zet je ‘Beauty Ladies-met-de-drie-kleuren’ zeer waarschijnlijk in hun kweekpot op een leuke plek buiten. Lekker in de zon en goed in het zicht! Dan geniet je er optimaal van! Als je de pot in een passend gevlochten mandje zet, is het rustieke sfeertje helemaal compleet! Dat wordt veel gedaan. Maar je moet wel weten dat het planten zijn die je niet hoeft weg te doen als ze zijn uitgebloeid. Het zijn in feite heestertjes die in ons klimaat thuishoren en het dus ook buiten in de volle grond van je tuin goed kunnen doen. Als die grond maar wel een beetje zuur is. Kalk verdragen ze niet. Plant je ze naderhand in een andere pot of bak, zet ze dan in speciale, goed doorlatende heideplantengrond (die is volop bij GroenRijk te koop). Meng flink wat tuinturf door de grond in de plantgaten als je je Beauty Ladies in de volle grond plant. Dat maakt de grond zuurder. Als de grond te kalkrijk is, kan het blad van planten met groen loof geel verkleuren (chlorose). Dan hebben die planten het moeilijk. Dat moet natuurlijk niet. Heideplanten die je met geel blad koopt – die zijn er ook – hebben van nature geel blad. Ook bronsbladige heide komt voor.

Je Beauty Ladies kunnen volgend jaar opnieuw uitbundig bloeien
Dan moet je ze wel in maart even snoeien. Snoei eraf wat er is bijgegroeid. Dan gaat het goed. En geef na de snoei een lekkere organische bemesting, bijvoorbeeld compost of gedroogde koemestkorrels. Niet met beendermeel mesten, want daar zit vrij veel kalk in. Je koopt je ‘Beauty Ladies-met-de-drie kleuren’ bij GroenRijk nu in potten van 11 cm doorsnee. Een flinke maat die toont! Als je er naderhand (als ze zijn uitgebloeid) voor kiest om ze in een andere pot of bak over te planten, moet je wel zorgen dat er in die nieuwe pot een drainagegat zit.

Inheems in heel West- en Zuid-Europa
Struikheide komt in het wild voor van Noorwegen tot Portugal en van Portugal tot West-Turkije. Natuurlijk verschilt de winterhardheid van de planten met hun plek van herkomst. De knopbloeiers uit de Beauty Ladies-serie zijn oorspronkelijk in Noord-Duitsland ontwikkeld en daardoor volkomen winterhard.

TIP: Beauty Ladies combineren in de volle tuingrond ook perfect met allerlei andere planten die van zure grond houden, zoals Rhododendron, Pieris, azalea’s, Erica, Sarcococca en Skimmia.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter​!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...