Vlinderorchidee

Vlinderorchidee

Ja, de vlinderorchidee staat graag op een lichte plaats en heeft regelmatig speciale vloeibare orchideeënvoeding nodig

Dit tropische orchideeëngeslacht telt ruim 60 soorten. Er zijn grote verschillen tussen. Vlinderorchideeën (Phalaenopsis) zijn schitterend bloeiende planten die zich verrassend goed aan allerlei omstandigheden aanpassen. De meeste groeien als epifyten hoog in de boomkronen in de tropische regenwouden van Azië. Die wortelen dus niet in de volle grond, maar groeien op de takken en in de takoksels van de bomen. Op plekken waar zich afval, zoals plantenresten, stof en vogeluitwerpselen, verzamelt. Dat mengsel heeft wel iets van ruwe potgrond en daarin kunnen de orchideeënzaden kiemen. Vlinderorchideeën tasten de bomen zelf niet aan. Hun wortelstokken groeien niet tot in de weefsels van de boom. Ze leven niet van de boomsappen. Ook in veel koelere vochtige laaglandbossen komen vlinderorchideeën voor en in Noord-Australië groeien ze zelfs in vrij droge rotsspleten. Dan zijn het zogenaamde lithofyten (steenbewoners). Ze halen hun voedsel voor een deel uit regenwater en lucht en uiteraard uit zonnestraling. Bij sommige soorten zijn de wortels nauwelijks ontwikkeld. Net voldoende voor hun verankering op dus vaak extreme groeiplekken. Vlinderorchideeën (Phalaenopsis) komen in het wild verspreid voor van de Himalaja tot de Filipijnen en tropisch Noord-Australië.

Er bestaat zelfs een vlinderorchideeën-eiland
Dat ligt vlak bij Taiwan. Een eiland in zee dat vanwege het overweldigende voorkomen van Phalaenopsis, orchidee-eiland wordt genoemd. Een eldorado voor Phalaenopsis-liefhebbers. Maar ook thuis kun je van de rijke vlinderachtige bloei van deze schitterende orchideeën in al hun verscheidenheid genieten. GroenRijk heeft ze nu uitbundig bloeiend in diverse bloemkleuren voor je klaarstaan. Je ziet wat je koopt. Ook als cadeau zijn vlinderorchideeën erg gewild! Qua bloeiduur zijn ze ongeëvenaard. Als ze het naar hun zin hebben, is er al weer een nieuwe bloeitak gevormd als een iets oudere bloeitak na maanden bijna is uitgebloeid. De planten die GroenRijk nu voor je heeft, hebben al twee bloeitakken!

Steeds dezelfde bouw, waar ze ook groeien
Hoe groot de groeiplaatsverschillen ook zijn, de bouw van een Phalaenopsis is steeds dezelfde. Uit de top van een omhoog groeiende wortelstok verschijnen per jaar een of twee dikke, vlezige bladeren die heel lang aan de plant blijven, maar uiteindelijk wel een keer afvallen. Gebeurt dat tijdens de bloei, dan is de plant mogelijk aan een rustperiode toe. Zet hem dan wat koeler. Onder goede omstandigheden kunnen oudere planten wel 5-10 bladeren krijgen. De knolachtige verdikkingen die andere orchideeën soms hebben (pseudobulben), ontbreken bij Phalaenopsis. Tussen de bladeren verschijnen een of meer stengels waaraan zich de trossen bloemen ontwikkelen. Iedere bloem bloeit gemakkelijk enkele weken voor hij verwelkt, een bloemtros (aan één enkele tak) bloeit gemiddeld twee tot drie maanden! Een ongelooflijke prestatie! Daar komt bij dat sommige typen ook nog heerlijk geuren!

De naam vlinderbloem
Phalaenopsis komt van het Griekse phalaina dat ‘mot’ of ‘vlinder’ betekent; opsis betekent ‘gelijkend op’, dus de naam betekent ‘gelijkend op een vlinder’. Bij de meeste soorten is dat direct duidelijk als je de bloemen ziet. Vooral in de natuur zien de bloemen er – als ze door de wind worden bewogen – uit of het groepen dansende vlinders zijn. Misschien heeft de natuur dat wel expres zo gedaan – om de echte vlinders te lokken voor de bestuiving. Tenslotte doen ze dat ook al met hun geur. Planten laten heel veel aanpassingen zien, die puur praktisch zijn bedoeld, maar die voor ons vaak heel mooi of zelfs verrukkelijk zijn.

Verzorging
Geef je vlinderorchideeën een lichte standplaats, maar zet ze niet in fel zonlicht. Ze voelen zich tijdens de bloei het lekkerst bij een temperatuur van 18-22 °C. Eenmaal per week matig water geven is meestal genoeg. Giet overtollig water altijd uit de pot of van de schotel: Phalaenopsis heeft een hekel aan voortdurend natte voeten. De wilde soorten vragen vaak een hoge luchtvochtigheidsgraad, maar de planten die je bij Groenrijk koopt doen het prima bij een normale 40-50% op de hygrometer. Geef hooguit eens per maand (tijdens de bloei) wat verdunde speciale orchideeënvoeding in het gietwater, zeker niet meer! Na de bloei de stengel op ca. 20-25 cm boven de potgrond afsnijden. Er vormt zich dan weer een nieuwe knop. Na 2-3 jaar kan verpotten nodig zijn. Doe dat dan niet in gewone potgrond, maar in speciale, luchtige, ruige orchideeënaarde. GroenRijk heeft alles voor je op orchideeëngebied.

TIP: Het kwaliteitsverschil zie je bij vlinderorchideeën o.a. aan het aantal bloeitakken (meestal een of twee takken) waarmee de planten worden aangeboden. Bij GroenRijk bloeien ze rijk met twee takken.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter​!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...