Hortensia

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) ‘Pinky Winky’ bloeit spectaculair met roomwitte bloemen die vanaf augustus naar dieproze verkleuren

Deze pluimhortensia of boerenhortensia (Hydrangea paniculata) ‘Pinky Winky’ is een fantastische heester die er ook qua bloei echt uitspringt. De plant bloeit schitterend aan dieprode takken die vanaf het voorjaar van hetzelfde jaar zijn gegroeid. De hoofdbloei valt daardoor later (juli-september) dan bij de bekende hortensia’s met de bolle of platte bloeiwijzen (Hydrangea macrophylla) die aan takken uit het jaar ervoor bloeien. De bloeipluimen van ‘Pinky Winky’ aan de einden van de bordeauxrode takken zijn breed van onderen en lopen spits toe. In de pluimen gaat het donkergroene blad elegant en heel decoratief over in de bloemen. De bloei zelf is ook heel bijzonder: de bloemen verschijnen roomwit, maar naarmate het seizoen vordert verkleuren ze langzamerhand naar prachtig warm donkerroze. Die kleurverandering begint meestal ongeveer in augustus en is een feest om te zien!

Een fantastische heester

Pluimhortensia ‘Pinky Winky’ groeit goed en gezond. De plant wordt vanwege de opvallende eigenschappen in de tuin graag als solitair toegepast, maar ook tussen andere heesters en vaste planten (bijv. gecombineerd met lavendel of tuinsalie) doet hij het geweldig. ‘Pinky Winky’ wordt ieder jaar (na de snoei) tussen 100 en 150 cm hoog. De plant is volkomen winterhard, maar verliest ‘s winters wel zijn blad met als voordeel dat de donkerrode takken dan voor extra kleur in de tuin zorgen. Ook zijn de verdorde bloemen ’s winters heel decoratief.

Deze plant vraagt weinig en geeft veel

‘Pinky Winky’ groeit het liefst op een zonnige plek of in lichte (half)schaduw. De bloei en de kleuren van deze heester zijn het sterkst in de zon. Plant hem in een ruim plantgat in goede, goed water doorlatende, vruchtbare tuingrond. Meng wat compost door de uitgegraven grond en in de bodem van het plantgat. ‘Pinky Winky’ heeft een hekel aan ‘natte voeten’: maak de ondergrond voor het inplanten goed los, zodat er op die plek na een regenbui niet te lang water blijft staan. Zorg bij het inplanten wel dat de wortelkluit goed vochtig is. Laat die zich in een emmer water goed volzuigen voor je de plant uit z’n pot haalt en in het plantgat zet. Vervolgens het gat rond de wortels opvullen met de verrijkte, uitgegraven grond. Die grond goed rondom aandrukken met de neus van je laars of schoen steeds naar de plant gericht. Zo inplanten voorkomt dat je de wortels beschadigt. Daarna opnieuw water geven. Herhaal dat water geven de eerste weken daarna een paar keer. Daarmee geef je de wortels alle kans op snelle hergroei. Zorg dat de grond tijdens langdurig droge perioden (zeker als je ‘Pinky Winky’ op een zonnige plek hebt geplant) niet helemaal uitdroogt. Je ziet vanzelf of de plant water nodig heeft: als hij zijn blad laat hangen is het zo ver. Behalve een jaarlijkse goede snoeibeurt, vraagt ‘Pinky Winky’ verder nauwelijks zorg. Deze pluimhortensia krijgt vanzelf al aandacht genoeg.

Een goede jaarlijkse snoeibeurt is wel belangrijk

Zoals al vermeld bloeit ‘Pinky Winky’ elk jaar aan nieuw gevormde, dus eenjarige takken. Om de plant jong te houden en de mooiste bloei te krijgen (met de grootste bloempluimen) moet je deze heester ieder jaar in maart terugsnoeien. Je kort dan alle takken in tot 20 à 30 cm boven de grond. Hij ziet er dan even kaal uit, maar zal al snel nieuwe jonge scheuten vormen die daarna gaan bloeien. Aan het eind van het seizoen is de plant dan weer tot maximaal 150 cm hoogte gegroeid. Vervolgens kort je hem in maart weer in. Enzovoort. Niet vergeten na iedere snoeibeurt een goede organische voorraadbemesting op de grond boven de wortels te geven. Daarmee kan ‘Pinky Winky’ dan een hele tijd vooruit zonder honger te krijgen. Dat kan met compost of met organische mest, bijv. gedroogde koemestkorrels. GroenRijk heeft de juiste mestsoorten voor je in voorraad. Met natuurlijke, organische mest hoef je nooit bang te zijn voor overbemesting, verslechtering van het bodemleven of vervuiling van het grondwater. De grond in je tuin wordt er juist beter en rijker door.

Hortensia/Hydrangea: hoe dat zit met die naam

Hydrangea is de wetenschappelijke naam voor de planten die iedereen kent als hortensia. De oude naam hortensia was zeer waarschijnlijk een vernoeming van Hortense Eugénie Cécile de Beauharnais (1783-1837), koningin van Holland (als echtgenote van Lodewijk Napoleon Bonaparte) en dochter van Joséphine (Marie Rose Josèphe) de Beauharnais die later de geliefde was van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. (Lodewijk Napoleon was een broer van keizer Napoleon Bonaparte.) Hortenses vader was de Franse generaal Alexandre François Marie de Beauharnais die de quillotine-dood stierf.  Hortense was de eerste die deze struiken uit China en Japan in haar tuin te Parijs liet aanplanten. Ze genoot van de schitterende, langdurige en rijke bloei van deze planten met hun enorme bloeipluimen of bloemschermen. Pluimhortensia’s zijn niet de meest bekende hortensia’s. Dat zijn de uit Japan afkomstige, vormen van Hydrangea macrophylla met hun grote bolle of platte bloeiwijzen, maar direct daarna volgen de pluimhortensia’s uit China en Japan (Hydrangea paniculata) waar ‘Pinky Winky’ toe behoort.

TIP

De bloempluimen van ‘Pinky Winky’ kun je prachtig verwerken in droogboeketten als ze eenmaal dieproze zijn verkleurd. Die kleur houden ze dan ook gedroogd.

In kort bestek

Pluimhortensia ‘Pinky Winky’ bloeit met geweldige bloempluimen die van zuiver roomwit naar warm dieproze verkleuren. GroenRijk heeft deze fantastische plant nu in de aanbieding. Een juweel in je tuin! Bloeitijd juli-september. Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) bloeien aan bordeauxrode takken die in hetzelfde jaar zijn gevormd. Snoei ieder jaar in maart, dan krijg je steeds weer de mooiste bloemen. Voor aanplant in zon en lichte schaduw. Hoogte tot 150 cm.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter​!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...