Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

Het verhaal achter kleurbrengers 

Grote bloemen, kleine bloemen. Klimmers, hangers en kruipers. Voor in de volle grond, in potten en bakken en in hangmanden. Met de Kleurbrengers is het in één keer lente in je tuin, op je terras en op je balkon.

Begonia, ijzerhard (Verbena), middaggoud (Gazania) en Bougainvillea zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in je tuin. Laagblijvende zomerbloeiers begonia, middaggoud en ijzerhard zijn er in verschillende kleuren. Begonia wordt vooral aangeboden in wit, roze en rood, ijzerhard in wit, paars, rood en roze en middaggoud in fel oranje, brons-bruin, wit en geel. Kuipplant Bougainvillea, met zijn gekleurde schutblaadjes, is er in vele tinten die prachtig met de andere kleurbrengers matchen. Bougainvillea groeit boven de andere kleurbrengers uit. Zo kun je een balkon, terras en tuin goed van kleur voorzien in verschillende hoogten en is er altijd wel een combinatie te maken in je eigen smaak. 

Herkomst 

Begonia en Bougainvillea komen uit Zuid-Amerika, middaggoud uit Zuid-Afrika en ijzerhard is in heel Eurazië en de Verenigde Staten te vinden. 

Begonia kenmerkt zich altijd door het asymmetrische blad en zijn er in verschillende verschijningsvormen. Voor de tuin of als hangplant, soms   kenmerkend door een rijke bloei van kleine begoniabloemetjes.

IJzerhard (Verbena) kenmerkt zich door samengestelde bloeiwijzen en gelobde of fijn ingesneden bladeren. En zijn er vooral in de kleuren rood, roze, wit en lila. De soort zoals de bonariensis of  rigida zijn hoger en vaak lila of paars van kleur. 

Middaggoud (Gazania) kenmerkt zich door bloemen die overdag, bij mooi zonnig weer open gaan en in de avond weer sluiten. Het langwerpige spatelvormige blad is vrij stug, een teken dat ze goed tegen wat droogte kunnen. Ze zijn er vooral in oranje, geel, bruin en roze, zowel groen- als grijsbladig. 

Bougainvillea wordt aangeboden in cultivars uit twee verschillende soorten: de struikvorm en als klimplant. De plant bloeit met gekleurde schutbladeren en daarin zuiver witte bloemetjes.

Verzorgingstips

  • Kleurbrengers staan allemaal graag zonnig, maar kunnen ook halfschaduw verdragen.
  • De bloei kost veel energie, de kluit liever niet laten uitdrogen. Kleurbrengers in kuipen en bakken hebben vaak wat extra water nodig. 
  • Elke twee weken wat plantenvoeding geven bevordert de bloei. 
  • Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, dan maken de Kleurbrengers eerder nieuwe knoppen aan. 
  • De lage Kleurbrengers zijn eenjarig, Bougainvillea kan, mits hij licht, droog en koel overwintert, het volgende jaar een doorstart maken. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter​!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...