Ja, met GroenRijk Strooivoer lok je vogels naar je tuin
Strooivoer is fantastisch voer voor heel veel vogels. Daar hebben ze echt iets aan. Het GroenRijk Strooivoer is een rijk zadenmengsel met niet te grote zaden (grote korrels zijn niet geschikt voor tuinvogels) in een perfecte mix van allerlei soorten zaden. Er zitten ook zonnebloempitten, stukjes pinda en gebroken maïs in. Die soorten zijn heel belangrijk voor een goed percentage vetten. Vogels hebben grote behoefte aan verzadigde vetten. Dat is een geweldige krachtbron voor ze. Aan mineralen zijn alle soorten zaden rijk die erin zitten. Sommige soorten vogels, zoals mezen, vinken en groenlingen zijn heel handig in het openen van de zaden die ze lekker vinden: een plezier om naar te kijken als ze bijvoorbeeld met de zonnebloempitten uit het strooivoer bezig zijn!
Zo presenteer je strooivoer het beste
Je kunt het op een voerplank of -tafel of op de grond uitstrooien. In een vogelvoerhuisje kan natuurlijk ook. Ook een voersilo werkt heel goed. Je zult merken dat verschillende soorten vogels ook verschillend op de presentatie reageren. Sommige soorten komen brutaal op het uitgestrooide voer af, andere zijn veel voorzichtiger. Er zijn vrij schuwe soorten, zoals winterkoninkjes en heggenmussen, die het liefst fijn voer van de grond oppikken. Als je het voer op een verhoogde voertafel presenteert, knoeien de vogels die er daar op afkomen, zoveel zaden over de rand dat de wat schuwere soorten vaak onder de voertafel hun voedsel vinden. Je kunt ook wat voer op beschutte plekjes (onder heesters bijvoorbeeld) voor ze uitstrooien. Als je niet wilt dat de grote rovers – kraaien, eksters, gaaien, meeuwen enz. – alles weghalen, kun je een stuk metaalgaas over het gepresenteerde zaad heen aan de tafel vastmaken. Los neerleggen heeft geen zin. Een los stuk gaas hebben ze binnen de kortste keren verwijderd. Niet alle vogels vinden een voerhuisje prettig. Sommige soorten hebben een hekel aan zo’n dakje boven hun kop (dat belemmert hun uitzicht, waardoor ze zich er onveiliger voelen), andere vogels kan het niets schelen. Het knoeien met het zaad kun je verminderen door een opstaande rand rond de voerplaat of -tafel te maken. Het grote voordeel van een voerhuisje (met een overstekend dak) is dat het voer veel minder snel nat wordt bij regenachtig weer. Als er sneeuw ligt, moet je eerst de tafel of een stukje grond sneeuwvrij maken voor je er het voer op deponeert. Vooral bij vorst en sneeuw is het voeren van de vogels heel belangrijk. Zorg dat er voldoende open ruimte rond de voerplek is, zodat de vogels tijdig gevaar (katten, roofvogels e.d.) kunnen zien aankomen.
Ander goed voer
Een aan elkaar geregen slinger pinda’s (in de dop) vinden veel zangvogels geweldig. Stukjes fruit zijn heel welkom vanwege de vitaminen die erin zitten. Broodkruimels worden ook graag gegeten, maar geef daar liever niet te veel van (ook weer vanwege het zout e.d. dat er in zit). Veel soorten zoals winterkoninkjes en roodborstjes eten ook graag gevriesdroogde insecten, meelwormen e.d. Vetbollen, kaaskorstjes e.d. vallen ook bij veel vogels erg in de smaak. Maar geef ook daar niet te veel van. Zoutloos gekookte rijst of aardappelrestjes zijn ook prima. Maar alles wat gekookt is, moet snel op zijn, anders is de kans op schimmelvorming groot. Als het na een dag niet weg is, kun je zulk voer het beste weer weghalen. GroenRijk heeft behalve Strooivoer diverse andere vogelvoersoorten en presentatiemiddelen voor je. Ook speciale zoutarme vogelpindakaas, voersilo’s enz. Dan weet je zeker dat je op een goede manier goed en gezond voer geeft.
Wat je beter niet kunt geven
Producten op melkbasis, zoals kwarkresten, yoghurt of melk in onverwerkte vorm. Vogels kunnen geen melk verteren. Met stukjes kaas hebben ze minder moeite, omdat daarin de vetten overheersen. Maar vette olie, boter of margarine is niet goed voor ze. Let ook en vooral op de maat van zaden die je geeft. Heel grote, harde en gedroogde zaden kunnen de meeste vogels niet opnemen of verteren. Denk daarbij aan gedroogde erwten en bonen, maar zelfs linzen zijn voor veel soorten al een probleem. Pinda’s zijn wel groot, maar vrij zacht. Daar weten veel soorten wel weg mee.
Gebrande pinda’s mag, gezouten pinda’s absoluut niet. Ongebrande, ongepelde pinda’s zijn het meest natuurlijk als vogelvoer en daarbij weet je ook zeker dat er geen zout of andere stoffen aan zijn toegevoegd. Maar op zich is er weinig mis met ongezouten, gebrande pinda’s.
TIP
Geef de vogels ook een ondiepe, platte drinkbak. Ze zullen er uit drinken en erin baden. Ververs het water liefst elke dag even. Als het water tijdelijk bevroren is, is dat geen probleem. Geef nooit warm water aan de vogels.
In kort bestek
GroenRijk Strooivoer – deze week in de aanbieding – is uitstekend en gezond voor heel veel soorten tuinvogels. Het bestaat uit een rijke variatie aan niet te grote zaden, gebroken maïs en pinda’s waar vogels graag op afkomen. Strooi het op de grond of een voertafel en geniet van het drukke vogelgedoe dat je daarmee in je tuin haalt. Help de vogels de winter door!
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...
Lees meer...Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.
Licht in de duisternis
In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...
Lees meer...Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!
Winterwonder
Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...