De paradijselijke Philodendron xanadu

De paradijselijke Philodendron xanadu

v Als je goed voor deze plant zorgt, heb je er jarenlang plezier van. Langzaam groeit hij hoger en breder en de gekartelde bladeren raken steeds dieper ingesneden waardoor deze Philodendron ook steeds meer indruk maakt.

Van de jungle naar je huiskamer

De Philodendron xanadu is familie van de gatenplant. Philodendrons groeien in de Zuid-Amerikaanse jungle, waar ze gewend zijn aan lichte schaduw en een hoge luchtvochtigheid. Als je weet wat ze nodig hebben, is het ook makkelijk om ze goed te verzorgen. Wanneer de plant het naar zijn zin heeft, beloont hij je met mooie diepgroene bladeren. Hij kan een hoogte van wel 100 tot 120 cm bereiken en een breedte van 150 cm. Een prachtig gezicht!

Zo ben je gastvrij voor je Philodendron xanadu:

  • Geef de plant een plek in de halfschaduw en let er op dat hij niet in direct zonlicht staat.
  • Geef in de lente en zomer maandelijks wat vloeibare plantenvoeding, verkrijgbaar bij GroenRijk.
  • Verpot de plant eens per twee jaar naar een grotere pot.
  • Lelijke bladeren kun je gewoon wegsnoeien.
  • Pas op met kinderen en huisdieren. De plant is giftig.

Niet te nat

Geef één tot twee keer per week water. Is de grond na vier dagen nog behoorlijk nat, geef dan de volgende ronde wat minder water. Om te zorgen dat de wortels niet te nat worden, kun je ook water geven op een onderschotel, zodat de plant drinkt via de potgaten.  Sproei eens per week nog even de bladeren. De Philodendron xanadu vindt het heerlijk om even vochtige bladeren te hebben en zo verwijder je ook gelijk stof. Je zult zien dat het hem goed doet.

Dit vertellen de bladeren van de Philodendron xanadu aan jou:

  • Verkleurde bladeren aan de onderkant: de plant laat oude bladeren afsterven en maakt ruimte voor nieuwe.
  • Bruine of gele randen aan het blad: waarschijnlijk geef je teveel water. Probeer wat te minderen.
  • Gelig en slap hangend blad: mogelijk staat je plant teveel in de zon. Zoek een plek met wat minder zonlicht en kijk wat het effect is.
  • Er ontstaat een bloem tussen het blad: Dit komt nauwelijks voor. Knip de bloem af, want hij ruikt niet lekker en de bladeren en wortels krijgen anders te weinig energie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter​!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...