Groen koraal? Nee, de Rhipsalis!

Groen koraal? Nee, de Rhipsalis!

Sterk vertakkend, kringelend of juist met lange, hangende slierten: de stengels van de Rhipsalis doen je automatisch denken aan koraal. GroenRijk biedt verschillende goed combineerbare soorten van deze sierlijke kamerplant aan.

Van de tropen naar jouw woonkamer

Met de Rhipsalis haal je een bijzondere kamerplant in huis die opvalt door zijn afwijkende, op een zeeplant lijkende vorm. Daarom wordt hij ook wel rotskoraal of koraalcactus genoemd. Je zou het van deze kale soort zonder stekels niet verwachten, maar het is een familielid van de cactus. In het wild groeit hij niet in droge woestijngebieden maar juist in tropische oerwouden; vaak op bomen. Toch past dit ‘groene koraal’ zich makkelijk aan de omstandigheden aan en groeit prima in jouw Hollandse huiskamer.

Groen gemak

Met de Rhipsalis haal je een makkelijke kamerplant in huis. De behoefte aan water en licht is niet heel groot en dat maakt de Rhipsalis ook voor mensen zonder groene vingers een handige plant. Een Rhipsalis kan wel wat zon én schaduw hebben, overleeft je vakantie, neemt niet veel ruimte in, kan op veel plekken in huis staan of hangen, is luchtzuiverend en combineert goed met andere planten.

Verzorgingstips

Je moet heel wat uitspoken, of juist nalaten, voordat een Rhipsalis er zielig uit ziet, toch is het handig om op de volgende punten te letten: 

Geef minstens eens in de drie weken water.

  • In de zomer en op een zonnige plek heeft je Rhipsalis meer water nodig.
  • Geef kleine beetjes water en pas als de grond droog is.
  • Gebruik cactuspotgrond als je de plant verpot.
  • Geef alleen in de lente en zomer wat vloeibare cactus- en vetplantvoeding.
  • Te lange stengels kun je afknippen en stekken door ze in aarde te zetten.

Verschillende soorten Rhipsalis

Als je een Rhipsalis ziet, raak je vast betoverd door zijn bijzondere uiterlijk en wil je waarschijnlijk meer dan één soort in huis halen. Denk dan eens aan deze vier unieke soorten die je bij GroenRijk kunt vinden:

  • Mesembryanthemoides. Heeft decoratieve naaldvormige blaadjes, dicht op elkaar aan de takken.
  • Hatiora. Heeft een elegante, compacte koraalvorm.
  • Cassutha ‘Oasis’. De sierlijke hangende stengels van deze soort lijken op zeekraal.
  • Cereuscula. Oudere planten krijgen lange stengels met vrolijke vertakkingen aan het eind.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...