De stoere Zamioculcas!

De stoere Zamioculcas!

Wil je vooral van je planten genieten en niet teveel tijd besteden aan verzorging? Kies dan voor zo’n makkelijke Zamioculcas als kamerplant. Die mag zomaar een paar weken droogstaan. En ziektes hebben nauwelijks vat op hem. Een schitterende stoere plant, zonder ingewikkelde gebruiksaanwijzing. Dat is Zamioculcas ten voeten uit!

Zamioculcas, de plant van nu!

De Zamioculcas, ofwel Zamio, Zammy, Zamia-varen, Duinplant of Emerald-palm komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Afrika. Pas sinds 1996 is hij goed ingeburgerd in Nederland. En het is te verwachten dat zijn populariteit zal blijven stijgen. Door zijn gemakkelijke verzorging én door zijn schitterende looks. Zamioculcas heeft uitzonderlijk stevig blad, met een intense diepgroene kleur. Het lijkt wel of hij van moeder natuur een waxlaag heeft meegekregen, zo mooi glanst het blad. 

Verzorging van de Zamioculcas

Zamioculcas heeft dus bijzonder weinig water nodig. De grond mag twee tot vier weken droog staan. In de zomer mag je meer water geven, maar zorg er altijd voor dat al het vocht op gaat. Het geheim van zijn uitzonderlijke uithoudingsvermogen zit ‘m in de opslagcapaciteit in de bladeren. 

Helemaal Zen met Zamioculcas

De glanslaag zorgt er voor dat een Zamioculcas alles van zich af kan laten glijden. Ziektes of plagen hebben letterlijk weinig grip. Mocht de plant toch luis krijgen (check even of hij niet op de tocht staat), dan kan je hem gemakkelijk even afspoelen met een lauwe douche. 

Een zonnige of wat donkerdere plek is allebei goed. De Zamioculcas wordt gekweekt met weinig zon, dus laat hem daar eventueel rustig aan wennen. In de lente kan hij zelfs naar buiten. Ook dan gewoon even rustig laten acclimatiseren.

Super simpel Zamioculcas-succes

Dit vertelt je Zamioculcas: 

  1. Geel blad? Te veel water.
  2. Groeit te hard? Minder licht, minder water.
  3. Groeit niet? Meer licht, grotere pot of wat kamerplantenvoedsel.

Gele bladen kan je er dicht bij de stengel afhalen. Dat scheelt de plant energie. Daarna wel even je handen wassen, Zamioculas is licht giftig. De pot af en toe draaien zorgt voor gelijkmatige groei. Grappig feit: te snelle groei is eigenlijk het enige risico. Dan buigen zijn stengels door onder hun eigen gewicht. Niet té veel verwennen dus, is het devies. Fleur je studentenhuis of werkplek er dus maar mee op!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Minder tegels in de tuin? De voordelen van meer groen

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...