Praktische tips om duurzaam te tuinieren

Bij GroenRijk Prinsenbeek helpen we je graag om duurzaam te tuinieren. Wanneer je je eenmaal verdiept in duurzaamheid, kan de tuin immers niet meer achterblijven! Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden op het gebied van duurzaamheid in de tuin. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de manier waarop je water geeft, de materialen die je gebruikt en de verhouding tussen planten en bestrating. Vandaag delen we een overzicht van verschillende soorten tips, zodat er altijd wel iets uitspringt wat goed past bij jouw mogelijkheden.

1. Plaats een regenton om regenwater op te vangen

In een land als Nederland kunnen we het regenwater maar beter nuttig gebruiken. Door het op te vangen in een regenton, heb je minder kraanwater nodig om jouw planten water te geven. Het aantal liters dat je hiermee kunt besparen loopt al snel op. Regentonnen vind je in verschillende soorten en maten in ons assortiment, dus we helpen je hier graag bij als je twijfelt of dit in jouw tuin past. Wanneer je water geeft, is het verstandig om rekening te houden met het tijdstip waarop je dit doet. Zo is 's ochtends of 's avonds het beste. 'S middags staat de zon namelijk het hoogste, waardoor er meer water verdampt. 

Duurzaam tuinieren tips GroenRijk Prinsenbeek

2. Kies voor groen: zo veel mogelijk planten

Duurzaam tuinieren betekent ook dat je vaker kiest voor groen. Tegels in de tuin, of toch een extra plant? Een schutting, of toch een haag? Zo zijn er verschillende keuzes die je kunt maken om jouw tuin letterlijk groener te maken. Meer planten in de tuin zorgt weer voor meer leven in de tuin. Zo kunnen vogels en insecten hun plekje vinden in jouw tuin, waarmee je bijdraagt aan de biodiversiteit. Dit is kort uitgelegd belangrijk om de natuurlijke cyclus in stand te houden, zodat verschillende dieren zoals vogels en insecten voldoende voedingsstoffen kunnen vinden. Een handige tip voor het uitkiezen van tuinplanten, is om goed op te letten welke planten er in jouw omgeving groeien. Dit zijn dan ook de planten die het beste zijn voor de dieren die zich in de omgeving bevinden. 

Duurzaam tuinieren tips GroenRijk Prinsenbeek

3. Composteren kun je leren

Het is helemaal niet lastig om zelf compost te maken, als je maar de juiste materialen hebt. Daarnaast is het juist erg gemakkelijk om groen afval meteen weg te gooien op de plek waar het een functie krijgt. Composteren gaat als volgt:

  • Tuinafval zoals bladeren en etensresten zoals schillen van groente, fruit en eieren spaar je op. Koffieprut is ook handig, dit versnelt het rottingsproces wat van belang is om compost te maken. 
  • Dit groene afval, gooi je allemaal weg in de compostbak. Dit kan ook een oude vuilnisbak zijn, zolang deze goed dicht kan en er géén vliegen en insecten in kunnen komen. 
  • Af en toe hussel je de inhoud door elkaar, zodat er lucht bij komt. 
  • De compost is klaar wanneer de het afval in de bak er kruimelig uit ziet. 

Meestal duurt het zo'n 4 maanden tot je de compost kunt gebruiken. 

Duurzame tuin tips van GroenRijk Prinsenbeek

Bij GroenRijk Prinsenbeek helpen we je graag om duurzaam te tuinieren. Wil je meer tips, of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op, door te bellen naar 076-5439332, of door een mail te sturen naar info@prinsenbeek.groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mandeville – de zomer zélf in een plant!

Zodra de temperatuur boven de 12 graden kruipt, wordt de Mandeville wakker. En hóe! Vanaf april staat ze in het tuincentrum te stralen, helemaal klaar voor een nieuw seizoen vol bloemen. Zet haar op een lekker plekje in de zon (of halfschaduw) en laat je verrassen door haar tropische flair. Al een idee waar jij haar neer gaat zetten?

Ook bekend als...

De naam Mandeville zegt je misschien niet direct iets, maar wat dacht je van Diplad...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F...

Lees meer...