Tips voor een groenere tuin

Tips voor een groenere tuin

Wij, van GroenRijk Prinsenbeek, streven ernaar jou te inspireren en te informeren over het vergroenen van jouw tuin. Daarom hebben wij natuurlijk ook het Groen Klimaatplein in ons tuincentrum. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het heel eenvoudig om bij te dragen aan een groener Nederland door zelf een groenere tuin te creëren. In dit blog geven we jou maar al te graag drie super eenvoudige tips om jouw eigen tuin te vergroenen. Het kost je niet veel tijd, geld of moeite!

Stap 1: Weg met die tegels, hallo groen!

Elke vierkante meter groen telt! Bekijk jouw tuin eens van een afstandje en zie hoeveel tegels je hebt in vergelijking met de groene ruimte. Je kunt aan weerszijden van de tuin een grasstrook aanleggen of een paar tegels weghalen en in plaats daarvan bijvoorbeeld bodembedekkers planten. Jouw tuin zal er daardoor veel speelser uitzien! Bewaar in ieder geval geen tegels met veel algen, mos of onkruid, want daar lopen mensen blijkbaar toch nooit op.

GroenRijk Prinsenbeek | Tips voor een groenere tuin

Stap 2: groen dak voor veel gemak

Een groen dak maakt de garage, uitbouw, fietsenhok of schuurtje meteen een stuk 'gezelliger'. Wat zijn de voordelen van een groen dak?

  • Overtollig water wordt vastgehouden
  • Een groen dak werkt isolerend
  • Vogels, vlinders en andere insecten zijn gek op een groen dak
  • Groen doet goed en daarom staat een groen dak gewoonweg heel mooi

Een groen dak kun je heel goed zelf aanleggen, maar je bent natuurlijk in ons tuincentrum ook van harte welkom voor tips en advies. Bezoek dan het Groen Klimaatplein in onze winkel!

GroenRijk Prinsenbeek | Tips voor een groenere tuin

Stap 3: meer groen met inheemse beplanting

Ben je bekend met inheemse planten? Dit zijn planten die van nature op een bepaalde plaats groeien zonder dat de mens daar invloed op heeft. Daarom zijn inheemse planten het beste voedsel voor insecten en vogels. Daarnaast dragen ze ook bij aan een gezonde bodem. Kortom, Inheemse planten zijn sterk omdat ze zich hebben aangepast aan de groeiomstandigheden en daardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Klinkt goed toch? Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Hulst - Ilex aquifolium;
  • Boswilg - Salix caprea;
  • Taxus baccata – Venijnboom;
  • Gelderse Roos - Viburnum opulus.

Lees meer over het Groen Klimaatplein

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
'Lekker' najaar: Deze groenten kun je kweken in de herfst en winter​!

Jazeker: Je kunt ook in de herfst en winter volop genieten van verse, zelfgekweekte groenten! Wij vertellen je welke...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...