Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000 soorten. Ze komen vooral voor in Zuid- en Midden-Amerika, maar ook in andere tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. De meeste soorten blijven vrij klein. Zo’n 40 daarvan zijn heel geschikt als kamerplant met vaak prachtige bladeren.

 

Allemaal anders en toch één geheel

De planten in deze mix van GroenRijk zijn zorgvuldig samengesteld en passen prachtig bij elkaar:

  • Peperomia angulata 'Rocca Vivace': frisgroene bladeren met opvallend witte nerven.
  • Peperomia 'Napoli Nights': donkergroene bladeren met donkere nerven, een lichtgrijze waas en een rode onderkant.
  • Peperomia obtipan 'Green Drops': mooie, bijna ronde, dikke groene bladeren.
  • Peperomia 'Rana Verde': bijna hartvormige, dikke bladeren met lichte geeltinten en rode steeltjes.
  • Peperomia caperata 'Rosso': langwerpige, gegroefde, diepgroene bladeren met bruinrode onderkant.
  • Peperomia rotundifolia 'Rondo Venetiano': bijna ronde, lichtgroene blaadjes aan lange, overhangende stengels.

 

Geen groene vingers? Geen probleem!

De Peperomia is een heerlijk makkelijke plant. Zelfs als je deze tips niet keurig opvolgt, heb je kans dat je plant het toch prima blijft doen:

  • De meeste Peperomia-soorten houden vooral van indirect zonlicht.
  • De plant kan best een tijdje zonder water en houdt niet van natte wortels. Laat de grond tussen je gietbeurten daarom eerst licht opdrogen.
  • Je Peperomia krijgt graag af en toe een frisse sproeibeurt.
  • Geef van april tot november maandelijks wat vloeibare plantenvoeding.
  • Haal dode en lelijke bladeren weg en snoei eventueel lange stengels in het voorjaar, dan blijft de plant lekker compact.

 

Vrolijke bloemslierten

Wist je dat een Peperomia ook regelmatig kan bloeien? De bloemen groeien als lange steeltjes boven de plant uit en worden ook wel rattenstaartjes genoemd. Als je ze wegknipt, steekt de plant weer alle energie in haar prachtige bladeren!


 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Met de kinderen de tuin in: actieplan voor meer nuttige tuindieren!

Waarom niet de tuin gebruiken als een klaslokaal in de open lucht waar je kinderen leren over nuttige beestjes en dieren? Met een beetje creativiteit en veel plezier kun je je tuin omtoveren in een bloeiend ecosysteem vol nuttige insecten en dieren.

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
tuintips
Hoe de kleuren van je buitenruimte tuindieren aantrekken

Wist je dat je tuin met een paar strategische kleurkeuzes nog steeds bruisend en levendig kan blijven, zelfs in de nazomer? De juiste tinten kunnen jouw buitenruimte omtoveren in een waar insectenparadijs...

Lees meer...